Gemeente Utrecht

Utrecht is de eerste gemeente die een volledig digitaal handhavingssysteem voor de fiets in gebruik heeft genomen: BikeControl. In het hele traject stond lean denken en met een duidelijke visie toewerken naar een integrale, aaneengesloten keten centraal.

Ontdek BikeControl

Gemeente Utrecht handhaaft effectief met fietshandhaafsysteem BikeControl

De gemeente Utrecht is al jaren bezig met het digitaliseren van parkeren. De handhaving van autoparkeren was inmiddels volledig gedigitaliseerd, maar de fiets bleef achter. “Er werd handmatig met een kladblokje gehandhaafd op fietsen; niet de meest efficiënte manier van werken,” vertelt Wilco van de Vosse van de gemeente Utrecht. Reden waarom de gemeente de handhaving op fietsen wilde digitaliseren.  Na een uitvraag kwam de mobiele handhavingsoplossing BikeControl van Sigmax als winnaar uit de bus.

Uitdagingen

De fiets is geen auto. De auto blijft op z’n plek staan na een bekeuring, maar de fiets wordt daadwerkelijk weggehaald. Wilco van de Vosse licht toe: “Om het proces te kunnen digitaliseren, moesten we een antwoord vinden op tal van uitdagingen, zowel op straat als in het fietsdepot. Hoe moesten we fietsen labelen voor een uniek kenmerk? En hoe konden we het fietstransport het beste organiseren? Hier hebben we lang over gebrainstormd. Al deze uitdagingen werden meegenomen in de uitvraag van de aanbesteding. Belangrijkste voorwaarde was dat de oplossing een digitaal aaneengesloten keten moest worden.”

BikeControl: systeem met gesloten keten

In BikeControl vond gemeente Utrecht de oplossing om volledig digitaal op gevaarlijk en hinderlijk gestalde (brom)fietsen, te lang gestalde fietsen en fietswrakken te handhaven. Vanaf het inplannen van handhaafacties, het registreren van alle gelabelde fietsen, tot de  logistieke en juridische afhandeling, allemaal op basis van de geldende APV. De mobiele oplossing is gekoppeld aan de applicatie van PerfectView voor de afhandeling van ingenomen fietsen in het fietsdepot. Dit zorgt voor een volledig gesloten keten, waardoor fraude vrijwel onmogelijk is geworden.

Acquire Publishing interviewde Gemeente Utrecht over de werking van BikeControl.

Lees het artikel

Waarom kiezen voor Sigmax

25

Jaar ervaring

3

Business units

4

Landen actief

360+

Klanten

2

Offices

79

Software Developers

150+

Sigmax Professionals

100%

Empowering Professionals Everywhere

Ontdek Sigmax
Sigmax praktijkcases

Gemeente Venlo

Gemeente Venlo past voor de eerste keer een nieuwe methodiek toe bij een aanbestedingstraject binnen de IT en parkeerdienstverlening. Middels the Best Value Procurement methodiek (BVP) koos gemeente Venlo Sigmax als partner.

Lees deze caseCheck alle cases

Gemeente Zaanstad

In Zaanstad kunnen bewoners en bedrijven sinds kort hun parkeerzaken vanuit huis regelen, online of telefonisch. Sigmax hielp de gemeente bij de overstap naar digitaal parkeren, en de handhaving daarop.

Lees deze caseCheck alle cases
Sigmax empowers professionals samen met