Brussel

Stad Brussel – Grootste scanauto project van Europa

Stad Brussel: het grootste scanauto project van Europa 

De Stad Brussel zet op grote schaal scanvoertuig technologie in om de naleving van haar parkeerbeleid te controleren. In totaal zijn er 13 scanvoertuigen die de stad doorkruisen om 30.000 gereglementeerde parkeerplaatsen op de geldigheid van het parkeren te controleren. Jaarlijks worden er 5,3 miljoen kentekens gescand en worden er 450.000 boetes uitgedeeld.  

De elektrische scanvoertuigen, geleverd door ACI SCANaCAR, zijn uitgerust met hoogwaardige camera’s die kentekens en verkeersborden herkennen. De auto scant tijdens de rit de nummerplaten van geparkeerde wagens. Eric Dubois van parking.brussels legt uit hoe het werkt: “Iemand neemt een ticket aan de parkeerautomaat of meldt zich aan via sms, die gegevens gaan naar een centrale database. De scanauto die voorbij komt, neemt foto’s, onder meer van de nummerplaat. Die gegevens worden doorgestuurd naar de database en als daar blijkt dat er geen parkeergeld is betaald, wordt een retributiebon verstuurd naar de eigenaar van de wagen.” 

1.000 wagens per uur 

“Met de scanauto wordt er veel meer gecontroleerd dan voorheen”, vertelt Dubois. “Onze parkeerwachters te voet controleren ongeveer 500 voertuigen per dag, met een scanauto is dat 1.000 wagens per uur. En gezien de toenemende parkeerdruk in Brussel, is het nodig om vaker te controleren om  de stad veilig en leefbaar te houden.”  

Grootste scanvoertuig project in Europa 

Wouter Klunder, Managing Director van Sigmax Law Enforcement: “Het is fantastisch dat Sigmax de koppeling tussen scanvoertuigen, parkeerdatabase, backoffice en handhaver op zo’n grote schaal mag verzorgen. Niet alleen is dit het grootste scanvoertuig project in Europa, ook is het een belangrijk bewijs dat steeds meer steden de toegevoegde waarde inzien van digitale parkeercontrole met behulp van scanvoertuigen”. 

Cijfers Stad Brussel

 • 30.000 gereglementeerde parkeerplaatsen

 • 13 scanvoertuigen

 • 5.3 miljoen kentekenscans per jaar

 • 450.000 boetes per jaar

 • 200 actieve CityControl gebruikers

 • 4 omgevingen gekoppeld met SAP

Meer informatie?

  Benieuwd wat Sigmax voor uw gemeente of organisatie kan betekenen? Onze adviseurs komen graag bij u langs voor een vrijblijvende demo. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  Brochure ontvangenVrijblijvend adviesgesprek

  Waarom kiezen voor Sigmax

  23

  Jaar ervaring

  4

  Business units

  4

  Landen actief

  360+

  Klanten

  4

  Offices

  91

  Software Developers

  160+

  Sigmax Professionals

  100%

  Empowering Professionals Everywhere

  Ontdek Sigmax
  Sigmax praktijkcases

  Gemeente Schiedam – scanauto

  Sinds 20 augustus 2019 zet de gemeente Schiedam een scanauto in met rechtstreekse koppeling met Sigmax’ handhavingsplatform CityControl.

  Lees deze caseCheck alle cases

  Gemeente Utrecht

  Utrecht is de eerste gemeente die een volledig digitaal handhavingssysteem voor de fiets in gebruik heeft genomen: BikeControl. In het hele traject stond lean denken en met een duidelijke visie toewerken naar een integrale, aaneengesloten keten centraal.

  Lees deze caseCheck alle cases

  Gemeente Venlo

  Gemeente Venlo past voor de eerste keer een nieuwe methodiek toe bij een aanbestedingstraject binnen de IT en parkeerdienstverlening. Middels the Best Value Procurement methodiek (BVP) koos gemeente Venlo Sigmax als partner.

  Lees deze caseCheck alle cases

  Stad Leuven

  In de Belgische studentenstad Leuven is de tweewieler verreweg het belangrijkste vervoermiddel. Met behulp van Sigmax weet Stad Leuven zijn kolossale fietspopulatie goed te controleren.

  Lees deze caseCheck alle cases