News

Gemeente Zoetermeer gaat overlast openbare ruimte te lijf met de Bestuurlijke Boete

Opbrengsten volledig voor de gemeente

Net als buurgemeente Den Haag stapt nu ook gemeente Zoetermeer over op de Bestuurlijke Boete voor de overlast openbare ruimte, ook wel afgekort met BBOOR. Situaties zoals softdrugsoverlast of het uitlaten van honden op kinderspeelplaatsen worden op deze manier direct afgedaan vanuit CityControl met de ‘Bestuurlijke Boete’. Hierbij zijn zowel de kosten als de opbrengsten volledig voor de gemeente.

Van bestuurlijke strafbeschikking naar Bestuurlijke Boete

Op dit moment maakt de gemeente Zoetermeer nog gebruik van de Bestuurlijke Strafbeschikking. Dit houdt in dat de gemeentelijke handhavers bij overtredingen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een Bestuurlijke Strafbeschikking opleggen en deze doorsturen naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) voor verdere afhandeling. In het verleden ontving de gemeente hiervoor nog een vergoeding per proces-verbaal: 40 euro voor overlast-feiten (APV) en 25 euro voor parkeerfeiten. Deze vergoeding is komen te vervallen waardoor inkomsten volledig naar het rijk gaan.

De gemeente Zoetermeer stapt nu over op de Bestuurlijke Boete en gaat deze ook zelf innen. “Naast het financiële voordeel voor de gemeente kent de boete nog een ander voordeel. De boete kan namelijk, in tegenstelling tot een Bestuurlijke Strafbeschikking, ook aan rechtspersonen worden opgelegd. In dat geval is de maximale boete 2.250 euro”, aldus gemeente Zoetermeer.

Meer informatie?

Maakt u al gebruik van het CityControl platform? En bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden die wij bieden voor de Bestuurlijke boete? Neem dan via het formulier contact op.

    Uw gegevens