Schiedam
News

Lichtblauwe Brigade Schiedam ontvangt meldingen openbare ruimte rechtstreeks op smartphone

Gemeente Schiedam werkt met de nieuwe module Digitaal afhandelen meldingen’ van SigmaxMeldingen worden nu direct vanuit het zaaksysteem xxllc overgedragen aan Sigmax’ CityControlDit zorgt ervoor dat BOA’s de meldingen op straat kunnen inzien, opvolgen en afhandelen. 

Toename aantal meldingen in Schiedam 

Gemeenten maken het met meldingensystemen steeds eenvoudiger voor burgers en bedrijven om overlast te melden. Met een simpele druk op de knop is overlast over foutparkeren, illegale stort of geluidsoverlast door hangjongeren gemeld. Het aantal meldingen dat jaarlijks bij toezicht & handhaving terechtkomt neemt dan ook flink toe. Het afhandelen van al deze meldingen zorgt voor een toename van de werkdruk bij de boa’s en is erg arbeidsintensief.

Zo ook bij de gemeente Schiedam, die een flinke toename in het aantal overlastmeldingen constateerde in 2020. Overlast door geluid, jongeren, alcohol en drugs resulteerde in de wijk ‘Oost’ in een stijging van 20% tot maar liefst 475 meldingen. In de wijk ‘Nieuwland’ vond ook een stijging van 10% plaats, wat resulteert in 448 meldingen dat jaar.

50% administratietijd besparen

De stijging van het aantal meldingen en de inzet van meerdere systemen voor het verwerken van de meldingen, zorgden voor een toenemende werkdruk voor de boa’s in gemeente Schiedam. Zo werden meldingen van burgers en bedrijven handmatig overgenomen en doorgegeven aan de Lichtblauwe Brigade (toezicht en handhaving) voor opvolging. Kostbare tijd, die de BOA beter op straat kan doorbrengen. Met de nieuwe module van Sigmax werkt de Lichtblauwe Brigade vanuit één integraal systeem met als extra voordeel dat alle informatie in samenhang tot de registraties beschikbaar is en er over gerapporteerd kan worden.

Dossieropbouw en mobiele werkvoorraad

De module ‘Digitaal afhandelen meldingen’ is onderdeel van zaakgericht handhaven. Met het zaakgericht handhaven wordt alle informatie gebundeld en vastgelegd in één dossier. De gemeente heeft daardoor inzicht in alle activiteiten die toezicht en handhaving heeft uitgevoerd voor de desbetreffende melding.

Ook biedt CityControl de boa’s een overzichtelijke werkvoorraad die via de smartphone op straat beschikbaar is. De Lichtblauwe Brigade van Schiedam heeft direct de mogelijkheid om de melding in te zien, inclusief de bijlagen zoals foto’s, registratiehistorie en notities behorend bij de melding.

Vanuit de werkvoorraad worden meldingen in behandeling genomen en afgehandeld. Het eindresultaat wordt automatisch naar het zaaksysteem xxlnc gestuurd.

Wanneer een BOA een controle heeft uitgevoerd, welke later nogmaals uitgevoerd gaat worden, kan de behandelaar de melding weer terugplaatsen in de algemene werkvoorraad of toewijzen aan een specifieke collega.

Digitale samenhang tussen meldingen en handhaving

Als blijkt dat alleen het controleren van de melding onvoldoende is, kan tijdens de behandeling direct een registratie (bijvoorbeeld een Combibon) worden toegevoegd aan de melding. Hiermee wordt de overtreder bestraft. Deze sanctie wordt meteen gekoppeld aan de melding en is terug te zien in de backoffice van CityControl en ook bij de melding op de handheld. Zo ontstaat er (digitale) samenhang tussen de melding en de handhavingsaanpak.

Bent u benieuwd naar wat de module “Digitaal afhandelen meldingen” voor uw gemeente kan betekenen. Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  Uw gegevens

   

  Sigmax praktijkcases

  Hoofdstedelijk gewest Brussel

  “Onze parkeerwachters te voet controleren ongeveer 500 voertuigen per dag, met een scanauto zijn dat 1200 voertuigen per uur. En gezien de toenemende parkeerdruk in Brussel, is het nodig om vaker te controleren om de stad veilig en leefbaar te houden.”

  Eric Dubois van parking.brussels

  Lees deze caseCheck alle cases