Office365besteklasonderwijs
Blog

Office 365: de beste van de klas

Meer werken is niet altijd productiever werken. Zeker niet in het onderwijs. Met Office 365 kun je in minder tijd méér gaan doen.

KristelPostel Kristel Postel

op 17 apr 2018

Onlangs heb ik een onderwijsstichting laten zien hoe zij met collega’s en leerlingen productiever kunnen (samen)werken binnen Office 365. Je ziet bijvoorbeeld vaak nog dat docenten tijdens de vakanties naar school moeten om daar voorbereidende werkzaamheden te verrichten. Met Microsoft Office 365 is dat niet langer nodig.

Naast dat je overal en vanaf vrijwel elk apparaat bij je bestanden en programma’s kunt, biedt Office 365 de mogelijkheid om beter samen te werken met effectieve zakelijke e-mail, gedeelde agenda’s, chat, online vergaderen en toegang tot documenten die zijn opgeslagen in de cloud. Je kunt dus effectiever met je tijd buiten school omgaan.

Communicatie in de klas

Bij kinderen in het onderwijs, wordt steeds vaker het zelflerend vermogen aangesproken en ontwikkeld. Microsoft Teams is hierin een stimulerend hulpmiddel, bijvoorbeeld ook voor communicatie in de klas. Je kunt hiermee verschillende teams aanmaken; lesgroepen of klassen zijn een logische invulling om mee te starten. Er kan gereageerd worden op berichten en hierbij is tevens een tijdlijn aanwezig waarbij de historie van acties en berichten wordt opgeslagen. Dit is handig voor als je bijvoorbeeld een dag afwezig bent geweest.

Alle docenten én leerlingen die te maken hebben met desbetreffende lesgroep kunnen berichten plaatsen. Op die manier ontstaat er een online communicatie platform waar iedereen aan deel kan nemen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een team aan te maken met alleen collega docenten om op eenzelfde wijze met elkaar te communiceren.

Naast teamcommunicatie bestaat de mogelijkheid voor het voeren van één-op-één-gesprekken en kun je ook met een afgeleide, kleinere groep mensen van het team communiceren. Microsoft Teams beschikt over een chatfunctie waarin je zelf kiest met wie je communiceert. Deze chatfunctie, waarbij je tevens audio of video kunt bellen, is het beste te vergelijken met Skype en WhatsApp. Alleen hoef je dan geen telefoonnummers uit te wisselen. Doordat Microsoft Teams ook als app beschikbaar is op je smartphone, werk je op die manier handig met een speciale ‘WhatsApp voor school’.

Makkelijk bestanden delen

In elk team dat je aanmaakt zijn bestanden gedeeld, en dus voor iedereen in het team beschikbaar. Ieder lid kan bestanden toevoegen, wijzigen en verwijderen, maar je kunt er ook voor kiezen om iemand alleen leesrechten te geven. Zo kun je instellen dat collega’s bestanden kunnen wijzigen maar dat leerlingen alleen leesrechten hebben.

Samenwerken met leerlingen en collega’s

Met OneNote, een digitaal notitieblok, maak je op een bijzondere manier kennis met de manier van werken van je leerlingen. Geen enkele leerkracht wil druk zijn met de vraag of leerlingen updates van de les hebben gemist of dat leerlingen huiswerkopdrachten niet kunnen vinden. Docenten hebben hierbij inzicht in de notitieblokken van de leerlingen, maar leerlingen zien alleen hun eigen notitieblok. Tevens kunnen docenten een notitieblok delen met andere docenten en na een schooljaar of tussendoor eventueel leerlingen makkelijk weer verwijderen.

In OneNote kun je de lesinhoud organiseren door voor elk vak een notitieblok aan te maken en voor elke les een pagina binnen dat notitieblok. Op deze manier creëer je een overzicht en kun je efficiënter werken. In de pagina’s kun je onder andere afbeeldingen, video’s, en bestanden toevoegen aan je lesprogramma. Als docent kun je real-time feedback geven aan leerlingen die een opdracht maken. Leerlingen die in de knoop zitten met de lesstof worden op deze manier snel geholpen.

Daarnaast kun je OneNote uiteraard ook gebruiken in samenwerking met collega’s. Het grootste voordeel hiervan is dat je één centrale plek hebt voor het delen van aantekeningen waarbij je bijvoorbeeld actiepunten aan desbetreffende collega’s toekent. Waar je misschien eerder veel notities even in een Word document typte, of iets wel even via de e-mail stuurde, kun je dat in veel gevallen veel makkelijker via OneNote doen. Zeker omdat je er zo vanaf elk apparaat bij kunt.

Inspiratiesessie ‘Slimmer vergaderen’

Op 19 september 2018 organiseer ik een sessie ‘Slimmer vergaderen’, waarin ik laat zien hoe je met productiviteitstools als Microsoft Teams en OneNote productiever vergadert en efficiënter notuleert. Deelname is gratis, aanmelden kan via onderstaande knop.

Sigmax Inspiratiesessies Contact

KristelPostel

Kristel Postel

Kristel Postel is Business Developer bij Sigmax. Met een focus op Office 365 en Cisco-Meraki.

Meer blogs van Kristel
Sigmax praktijkcases

Carglass

Vanuit 56 vestigingen en een mobiele service zorgen de 250 monteurs van Carglass dagelijks voor een vakkundige reparatie en vervanging van autoruiten. Om landelijk een snelle service aan klanten mogelijk te maken, digitaliseerde Carglass de serviceplanning en de werkbonnen met Connect.

Lees deze caseCheck alle cases

Gemeente Zaanstad

In Zaanstad kunnen bewoners en bedrijven sinds kort hun parkeerzaken vanuit huis regelen, online of telefonisch. Sigmax hielp de gemeente bij de overstap naar digitaal parkeren, en de handhaving daarop.

Lees deze caseCheck alle cases

Maas International

Om ervoor te zorgen dat klanten dagelijks van hun kopje koffie kunnen genieten, stuurt Maas International BV een 800-tal monteurs en operators op weg om automaten te onderhouden, bij te vullen en waar nodig te repareren. Connect ondersteunt de monteurs en planners optimaal bij deze taak.

Lees deze caseCheck alle cases

Saval

Voorheen planden de monteurs van brandbeveiligingsspecialist Saval zelf hun route en hielden met de hand inspectierapporten bij. Nu gaat alles digitaal met de softwareoplossingen van ORTEC & Sigmax Field Service Solutions.

Lees deze caseCheck alle cases