News

Security in 1 minuut: BadRabbit ransomware

Bedrijven in Oost-Europa werden eerder deze week opgeschrikt door een grootschalige ransomware-aanval. Honderden systemen van organisaties in Oekraïne en Rusland raakten besmet met het virus dat nu ‘BadRabbit’ genoemd wordt. Dit is in 60 seconden leestijd wat u nu moet weten.

BadRabbit is een variant op eerder dit jaar geregistreerde ransomware Petya. De malware gijzelt systemen op een bedrijfsnetwerk door bestanden te versleutelen en het opstart-record van de computer aan te passen.

Loopt u risico?

Momenteel hebben wij géén BadRabbit ransomware op systemen aangetroffen. Voor zover nu bekend zijn er in West-Europa überhaupt geen gevallen bekend en lijkt het alsof de servers die de malware aansturen offline zijn gehaald. Mochten er nieuwe feiten aan het licht komen, dan zullen wij dit artikel updaten en klanten daarover informeren.

Hoe kon u besmet raken?

BadRabbit is verspreid als een zogenaamde update voor de Adobe Flash Player, een populaire browser plug-in. Gebruikers die via een site of mail een link naar de ‘update’ downloaden, hebben daarmee hun eigen systeem en het bedrijfsnetwerk besmet. Geinfecteerde computers tonen een informatiescherm met het verzoek om geld te betalen.

Wat adviseert Sigmax?

Zorg ervoor dat uw beveiligingssoftware up-to-date is. Bent u hier niet zeker van, bel dan onze Servicedesk. Dit geldt ook voor andere security-gerelateerde vragen.

badrabbit