News

Sigmax bindt strijd aan met fietsendieven

Fietshandhaafproducten van Sigmax verbreden hun werkterrein in Utrecht. Sigmax ondersteunt met een uitbreiding op BikeControl politie en de gemeente Utrecht in de aanpak van fietsproblematiek in de Domstad. Met een nieuw ontwikkelde app controleren handhavers op straat of een fiets als gestolen staat geregistreerd. Zo zet Sigmax een rem op fietsendiefstal en -heling.

Studentenstad Utrecht is hét fietshart van Nederland en daarmee op papier een walhalla voor fietsendieven. Jaarlijks worden meer dan 4000 aangiftes gedaan van fietsendiefstal. In opdracht van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit ontwikkelde Sigmax een gebruiksvriendelijke app om snel gegevens van een fiets op te vragen, waarmee criminaliteit wordt tegengegaan.

Smartphone licht volledige doopceel tweewieler

De uitbreiding op BikeControl scant via de camera het framenummer van een fiets en checkt in een database van de RDW of deze als gestolen staat opgegeven. Als BOA’s met de app een fiets tegenkomen die als gestolen geregistreerd staat, wordt deze op een speciaal slot gezet en later meegenomen door de politie. Ook wordt de fiets gemarkeerd, zodat iedereen kan zien dat het om een gestolen exemplaar gaat. Dit moet onder burgers het bewustzijn rondom het probleem van heling vergroten en het verantwoordelijkheidsgevoel aanspreken.

De nieuwe app is begin deze maand in Utrecht in gebruik genomen. Handhavers brengen met BikeControl en de ontwikkelde mobiele app slim in kaart hoeveel fietsen van diefstal afkomstig zijn. De gemeente kan nu direct inzichtelijk maken hoeveel fietsen van een uniek framenummer zijn voorzien en of dit kenmerk nog leesbaar is.

Digitale fietshandhaving met Sigmax

Utrecht maakt sinds 2015 gebruik van BikeControl om te handhaven op hinderlijk gestalde (brom)fietsen, te lang gestalde fietsen en fietswrakken. De app ondersteunt de gemeente in het brede proces: vanaf het inplannen van handhaafacties tot het registreren van alle gelabelde fietsen en tot de logistieke en juridische afhandeling. Dit gebeurt geheel op basis van de geldende Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De mobiele oplossing is gekoppeld aan een applicatie van PerfectView voor de afhandeling van ingenomen fietsen in het fietsdepot. Dit maakt de keten volledig en fraudebestendig.

Sigmax praktijkcases

Gemeente Utrecht

Utrecht is de eerste gemeente die een volledig digitaal handhavingssysteem voor de fiets in gebruik heeft genomen: BikeControl. In het hele traject stond lean denken en met een duidelijke visie toewerken naar een integrale, aaneengesloten keten centraal.

Lees deze caseCheck alle cases

Stad Leuven

“We weten nu precies: die specifieke fiets staat daar. Zouden we dit systeem niet hebben, dan zouden we in het depot fietsen met de hand nog steeds zelf moeten opzoeken. Het was een huzarenwerk om binnen een jungle van tweewielers een bepaalde fiets ertussenuit te halen.”

Koen Wouters, hoofdcommissaris Leuven

Lees deze caseCheck alle cases