Tips tegen cyberaanval
News

Tips om kans op de cyberaanval te verkleinen

In het weekend van 12 mei 2017 heeft zich een wijdverspreide cyberaanval voorgedaan. De ransomware WannaCry besmette in korte tijd tienduizenden computers in bijna honderd landen. Wij raden aan om de nieuwste Windows-updates te installeren en bewust om te gaan met mail, websites en bestanden. Met de volgende tips verkleint u de kans op een malware besmetting.

Het behandelen van e-mail

Behandel e-mail van afzenders (die u niet kent) met gepaste terughoudendheid, probeer te laten bevestigen dat de verzender de e-mail ook daadwerkelijk heeft verstuurd en dus legitiem is. Let hierbij vooral op het openen van bijlagen. Bij twijfel kunt u beter bestanden die u ontvangt niet openen en deze ontvangen e-mail direct permanent verwijderen. Stuur daarnaast geen e-mail door naar collega’s van afzenders die u niet bekend zijn.

Het bezoeken van websites

Indien tijdens het bezoek van een website aan u wordt gevraagd om software te installeren of om onduidelijke reden bank- en creditcard gegevens op te geven, klik dan de website direct weg. Probeer daarnaast zelf geen software te installeren vanaf websites. Neem contact op met uw ICT contactpersoon als u van mening bent dat de software noodzakelijk is voor uw werkzaamheden.

Omgaan met bestanden

Plug geen USB-stick die niet van u is of die u ergens gevonden heeft niet  in uw pc of laptop. Sla uw bestanden daarnaast alleen op het netwerk op. Data die u lokaal opslaat (op uw laptop of pc) worden niet geback-upt.

Back-up van uw gegevens

Organisaties genereren steeds meer data die kritiek zijn voor het functioneren. Het beschermen van data tegen verlies is dus ook steeds belangrijker. Zorg voor een betrouwbare back-up van al uw (kritieke) data en controleer op structurele momenten dat deze correct en volledig zijn. Kortom; bescherm uw data tegen verlies en laat niets verloren gaan!

Hoe te handelen bij een besmetting

Hebt u het vermoeden dat uw systeem besmet is? Ontkoppel de werkplek dan zo snel mogelijk van het netwerk (netwerkkabel ontkoppelen of Wi-Fi uitschakelen) of schakel het systeem uit. Neem vervolgens contact op met uw ICT-contactpersoon.

Indien uw bestanden toch gegijzeld zijn, betaal geen losgeld om de gegevens te ontsleutelen. Hiermee loopt u namelijk het risico dat u enige tijd later ‘gericht’ aangevallen wordt waarbij uw systemen opnieuw besmet kunnen worden. Een goede oplossingsrichting is om de back-up terug te plaatsen en de bron van besmetting te lokaliseren zodat deze geïsoleerd kan worden.

Meer weten over hoe u data preventie kunt inrichten? Kom dan naar het security event op 15 juni, powered by Sigmax en Nerds & Company. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar marketing@sigmax.nl.

Wees waakzaam!
Vertrouwt u iets niet?
Neem contact op met uw ICT-contactpersoon.

Sigmax expertises

Sigmax helpt professionals een stuk efficiënter en prettiger te werken.  We verzorgen de volledige ICT infrastructuur keten voor bedrijven. En ontwikkelen innovatieve software: op handhelds, smartphones en tablets. Bekijk hier onze expertisegebieden.

Bekijk al onze oplossingen

Wat is uw doel?

Ontdek waarmee wij uw organisatie kunnen helpen. Of bekijk hier wat wij voor onze klanten realiseerden.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Wat we voor klanten realiseerden