News

Scanauto in Zwolle speurt naar foutparkeerders

Handhavers in de gemeente Zwolle gaan komend jaar werken met de Scanauto oplossing van Sigmax en SCANaCAR. Een duurzaam slim en praktisch voertuig controleert snel en efficiënt op geldig parkeerrecht.

“De inwoners van Zwolle zullen ervaren dat overtreders sneller worden beboet en dat de betalingsbereidheid van bezoekers zal toenemen”, zegt Hans Schoolderman, Adviseur bij Gemeente Zwolle. “Hiermee willen we de leefbaarheid, bereikbaarheid en veiligheid voor zowel de inwoner als bezoeker van Zwolle vergroten.”

Razendsnel handhaven bij goed en slecht weer

Kentekens van geparkeerde auto’s worden door de Scanauto, een elektrische Renault ZOE, op reguliere rijsnelheid gescand binnen gefiscaliseerd parkeergebied, wat bestaat uit meerdere wijkgebieden binnen de Zwolse gemeentegrenzen. Met gesproken aanwijzingen wordt de bestuurder op de hoogte gehouden van de status van het systeem, dat rond 1500 kentekens per uur scant.

Paul Dinnissen, Business Unit Manager Sigmax Law Enforcement, blikt vooruit op een interessante pilotperiode: “De gemeente Zwolle stapt met de Scanauto over naar efficiency verhogende digitale parkeerhandhaving om daarmee uiteindelijk tot een hogere betalingsbereidheid te komen. Bovendien laat de informatie die de Scanauto oplossing oplevert samen met CityControl, de handhaaforganisatie beter managen, de planning verbeteren en het parkeerbeleid op basis van nauwkeurige cijfers evalueren. De Scanauto kan zo op termijn nog gerichter worden ingezet in de wijken waar handhaving het belangrijkst is.”

Betalende bezoekers hebben niets te vrezen

Volgens Schoolderman verkleint de Scanauto de kans op een boete voor parkeerders die zich wel aan de regels houden. “Niets is vervelender dan ten onrechte een boete krijgen.” En wie weet levert dit project de gemeente Zwolle in de toekomst nog veel meer op: “Op termijn gaan we kijken of de data van de Scanauto ons ook helpt in het doen bijvoorbeeld van wegdekcontroles en CO2- en fijnstofmetingen.”

Sigmax Scanauto in krantenartikel De Stentor Sigmax CityControl

Sigmax empowers professionals samen met