Gemeente Haarlem Scanauto

“Sigmax is toonaangevend op het gebied van parkeerhandhaving en het verlenen van parkeervergunningen. Dat merk je. Het is fijn dat ze met veel gemeenten samenwerken, want daardoor hebben ze veel marktkennis.”

Haarlem leefbaarder door Sigmax CityControl

Gemeente Haarlem was in 2010 de eerste gemeente in Nederland die scanauto’s inzette in combinatie met de handhavingsoplossing CityControl. Onlangs besloot de gemeente een nieuwe aanbesteding te doen. De oude scanoplossing was namelijk niet geschikt voor handhaving op afstand. De nieuwe oplossing moest ook direct uitkomst bieden voor handhaving in Zandvoort. Haarlem koos hierbij opnieuw voor Sigmax CityControl in combinatie met scanauto’s van ACI.

Efficiënt controleren op parkeerrecht en foutparkeren

Met behulp van de elektrische scanauto en CityControl controleert de gemeente Haarlem tot wel 1.200 voertuigen per uur. Sander van den Brant is programmamanager parkeren in Haarlem, hij vertelt: “Tijdens het rijden maakt de scanauto foto’s van de kentekens van geparkeerde voertuigen. CityControl ondersteunt niet alleen de fiscale parkeerhandhaving, maar ook het handhaven op fout geparkeerde auto’s.”

Efficiënter scannen door een up-to-date digitale parkeerondergrond

In de afgelopen jaren is het handhaven met behulp van de scanauto steeds efficiënter geworden. Een flinke efficiëntieslag realiseerde Haarlem door met een digitale parkeerondergrond te werken. Sander van den Brant legt uit: “Eerst kon de scanauto geen onderscheid maken tussen foutparkeren en betaald parkeren. De bestuurder van de scanauto zette bij foutgeparkeerde auto’s handmatig de camera uit, zodat deze auto’s niet gescand werden.” Dat was natuurlijk niet efficiënt. Daarom pakt de gemeente het nu anders aan. Sander: “Dankzij de nieuwe kaartlagen maakt CityControl nu automatisch onderscheid tussen betaald parkeren en foutparkeren. Op basis daarvan ontvangt de burger een naheffing. In de toekomst wordt het ook mogelijk om bijvoorbeeld afvalzakken en defecte lantaarnpalen die gedetecteerd worden door de scanauto door te sturen naar de juiste afdelingen.”

Het ontwikkelen en onderhouden van de digitale parkeerondergrond is een flink project voor de gemeente. De vraag is: wie is hiervoor verantwoordelijk? Sander geeft aan dat Haarlem bezig is met een informatieplan parkeren: “Daarin beschrijven we alle applicaties die nodig zijn voor parkeren en wie waar verantwoordelijk voor is. Wie is verantwoordelijk als er iets niet naar behoren werkt? Wie doet de doorontwikkeling? Wie beheert de data? Het helpt als je dat soort zaken goed vastlegt. Dat voorkomt discussies.”

Handhaving op afstand

Een andere efficiëntieslag is gemaakt doordat Haarlem controles nu op afstand uitvoert met Sigmax DeskControl. Met de nieuwe scanauto van ACI worden meer foto’s gemaakt van de auto’s en de omgeving. Bovendien zijn de foto’s van hogere kwaliteit. Heeft een auto geen geldig parkeerrecht? Dan controleren de handhavers in DeskControl de beelden en bepalen ze op afstand of de parkeerbon terecht is. Alleen bij twijfel ontvangt een handhaver op straat een opdracht om de situatie te beoordelen. Voorheen moest er altijd een handhaver naar de auto toe om deze controle uit te voeren.

“Wij hebben profijt van wat Sigmax bij andere gemeenten leert”

Sander is blij met de oplossingen van Sigmax: “Sigmax is toonaangevend op het gebied van parkeerhandhaving en het verlenen van parkeervergunningen, dat merk je. Het is fijn dat ze met veel gemeenten samenwerken, want daardoor is er veel marktkennis. Uiteindelijk loopt elke gemeente toch tegen ongeveer dezelfde problemen aan. Wij hebben profijt van wat Sigmax bij andere gemeenten leert.”

Haarlem wordt steeds meer toekomstproof

Sander sluit af met een blik op de toekomst: “Als gemeente zetten we steeds meer in op het domein parkeren en verblijven. Daarbij richten we ons niet alleen op parkeerrecht, maar ook op verblijfsrecht. Dan gaat het bijvoorbeeld om autoluwe gebieden en milieuzones. Sigmax CityControl en Sigmax CityPermit helpen ons om de handhaving voor het hele domein te optimaliseren. De afgelopen jaren hebben we samen met Sigmax hard gewerkt om Haarlem toekomstproof te maken. Daar gaan we mee door.”

Meer weten over de inzet van een scanauto?

Sigmax praktijkcases

Gemeente Amsterdam

“Voorheen waren boa’s en backoffice medewerkers uren bezig om na een dienst bonnetjes in te voeren. Nu we gegevens in real-time direct op locatie opslaan, levert dat iedereen aanzienlijke tijdswinst op. Het laat zien dat Sigmax gewoon een heel goed doordacht product biedt.”

Woordvoerder Gemeente Amsterdam

Lees deze caseCheck alle cases

Gemeente Schiedam

“Door het inzetten van scanauto’s hebben de handhavers meer tijd voor hun andere taken.”

Burgemeester Schiedam

Lees deze caseCheck alle cases

Gemeente Utrecht

Utrecht is de eerste gemeente die een volledig digitaal handhavingssysteem voor de fiets in gebruik heeft genomen: BikeControl. In het hele traject stond lean denken en met een duidelijke visie toewerken naar een integrale, aaneengesloten keten centraal.

Lees deze caseCheck alle cases
Sigmax empowers professionals samen met