Blog

Wat is een best of breed strategie?

Heeft u wel eens gehoord van de term ‘best of breed’? Onderzoeks- en adviesbureau Gartner omschrijft het als volgt: “Bedrijven kopen vaak software van verschillende leveranciers om voor elk toepassingsgebied het beste aanbod te krijgen.” Maar wat betekent dit concreet? En wat zijn de voor- en nadelen van deze strategie? We leggen het graag uit.   

Best-of-breed 

We spreken over een best of breed strategie wanneer softwareoplossingen worden ingezet voor specifieke bedrijfsprocessen. Bijvoorbeeld een oplossing speciaal voor het ondersteunen van de buitendienst. De softwareleverancier van deze oplossing richt zich volledig op één bedrijfsproces. Wanneer een organisatie kiest voor een best of breed strategie, werkt het dus met verschillende softwareoplossingen passend bij ieder bedrijfsproces. 

All-in-one

De tegenhanger van best of breed is een all-in-one oplossing. Zoals de term al verklapt beschikt een all-in-one pakket over een breder aanbod aan functionaliteiten. Een goed voorbeeld hiervan is een ERP-systeem. Dit kan een boekhoudsysteem, urenregistratie, CRM én een oplossing voor de buitendienst bevatten. Hierbij kiest de organisatie één leverancier voor alle bedrijfsprocessen.  

De voor- en nadelen van best of breed 

Nu we de twee begrippen hebben uitgelegd, zetten we de voor- en nadelen op een rijtje: 

Voordelen:

  • Een softwareoplossing die perfect past bij één specifiek proces
  • Minder afhankelijk van één leverancier (ook wel vendor lock-in genoemd)
  • Softwareleverancier heeft veel specialistische kennis van het bedrijfsproces
  • Volledige focus op doorontwikkeling van de specialistische oplossing
  • Betere gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit
  • Minder kwetsbaar voor veiligheidsrisico’s doordat ieder deelsysteem is voorzien van eigen beveiliging.

Nadelen:

  • Koppelingen nodig met andere softwarepakketten
  • Data niet op één centrale plek verzameld
  • Minder overzichtelijk IT-landschap

Conclusie

Het is lastig om te zeggen welke strategie ‘beter’ is. Iedere organisatie is uniek en heeft specifieke wensen en eisen betreffende software. Bij Sigmax geloven we in een best of breed strategie. Onze field service oplossing Connect, is namelijk geheel gericht op het ondersteunen van de buitendienst. We begrijpen dat serviceorganisaties veel uiteenlopende processen, diensten en vraagstukken hebben. Dit vraagt om een flexibele, betrouwbare en specialistische oplossing.  Dankzij twaalf jaar ervaring weten we wat er speelt in de markt en hoe we buitendienstprocessen het beste ondersteunen. Bent u op zoek naar een nieuwe oplossing voor de buitendienst? We denken graag mee over de mogelijkheden. 

Sigmax praktijkcases

Gamko

Gamko is al meer dan 60 jaar een begrip op het gebied van horecakoelingen. De productie bevindt zich volledig in Nederland, met een eigen fabriek in Etten-Leur. Gamko ontwerpt, produceert, levert, installeert en onderhoudt de koelingen volledig in eigen beheer. Hun ruim 20 buitendienstmedewerkers werken sinds twee jaar met Connect, de field service oplossing van Sigmax.

Lees deze caseCheck alle cases

Motrac

Kwaliteit en een hoge servicegraad; kenmerken die Motrac, de totaalaanbieder van interne logistieke oplossingen en in België ook van reinigingsoplossingen, treffend omschrijven. Om reparaties, onderhoud en keuringen succesvol uit te voeren, maken de 240 servicemedewerkers van Motrac Intern Transport in Nederland en Motrac nv in België, gebruik van Connect: de field service software van Sigmax. Al sinds 2013 werken Motrac en Sigmax samen en de afgelopen jaren leidde dit tot een stabiele oplossing voor de volledige buitendienst.

Lees deze caseCheck alle cases

Onderhoud Enschede

Onderhoud Enschede BV verzorgt met 275 medewerkers in opdracht van de gemeente het onderhoud en de aanleg van openbare ruimtes in Enschede. De planning en uitvoering van de werkzaamheden werden eerst handmatig en middels papieren werkbonnen geregistreerd. Om dit proces efficiënter in te richten, koos Onderhoud Enschede voor het digitale planbord van Clixz en de buitendienst software van Sigmax

Lees deze caseCheck alle cases

Veld Koeltechniek

Producent en leverancier van koel- en vriesoplossingen Veld Koeltechniek kiest voor een best-of-breed oplossing met Sigmax en ORTEC. “Met deze combinatie hebben we voor onze organisatie optimale ondersteuning gevonden voor onze werkprocessen. Deze technische vooruitgang zal ook zeker helpen tijdens de werving en selectie van nieuwe medewerkers”, aldus Kees Kuiperije.

Lees deze caseCheck alle cases