Blog

Hoe bereken je het first-time-fix percentage?

Voor een serviceorganisatie is het first-time-fix (FTF) percentage een belangrijke prestatie-indicator. Het geeft namelijk aan hoe vaak een buitendienstmedewerker erin slaagt een probleem tijdens het eerste bezoek aan de klant op te lossen. Hoe hoger het first-time-fix percentage, hoe efficiënter de serviceorganisatie werkt.

Zó bereken je het first-time-fix percentage

Het berekenen van het first-time-fix percentage is vrij eenvoudig en helpt bij het identificeren van gebieden waar verbetering nodig is.  Je berekent het door het aantal succesvolle reparaties bij het eerste bezoek te delen door het totale aantal servicebezoeken en dit vervolgens te vermenigvuldigen met 100%. Bijvoorbeeld: als servicemonteurs 80 succesvolle reparaties uitvoeren bij het eerste bezoek en in totaal 100 bezoeken afleggen, dan is het first-time-fix percentage: 80:100 x 100% = 80%.

Wat is een ‘goed’ first-time-fix percentage?

 Er is geen specifiek percentage dat direct als ‘goed’ kan worden beschouwd voor het first-time-fix percentage. Dit is namelijk afhankelijk van de aard van de bedrijfsactiviteiten en de industrie waarin de serviceorganisatie actief is. Over het algemeen streven dienstverlenende organisaties ernaar om het first-time-fix percentage zo hoog mogelijk te houden. Een hoog percentage betekent namelijk minder herhaalbezoeken, kosten- en tijd die aan dezelfde serviceopdracht wordt besteed. Uiteindelijk kan dit leiden tot een hogere medewerkers- en klanttevredenheid en betere winstmarges. Een mooi doel is om een first-time-fix percentage te hanteren van ten minste 80%. Dit betekent dat er minstens 8 van de 10 servicebezoeken in één keer opgelost worden.

Om het first-time-fix percentage te verhogen zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen. Het gebruiken van een slimme digitale werkbon is daar één van. De overige stappen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Lees meer over het verhogen van het first-time-fix percentage

Sigmax praktijkcases

Duijvelaar Pompen

Met ruim 335 medewerkers en een productiecapaciteit van 100.000 pompen per jaar is Duijvelaar Pompen marktleider op het gebied van centrifugaalpompen en drukverhogingsinstallaties voor drink- en proceswatertoepassingen. Om een optimale service te garanderen maken de 50 monteurs van Duijvelaar Pompen al negen jaar gebruik van Connect, de field service software van Sigmax.

Lees deze caseCheck alle cases

Gamko

Gamko is al meer dan 60 jaar een begrip op het gebied van horecakoelingen. De productie bevindt zich volledig in Nederland, met een eigen fabriek in Etten-Leur. Gamko ontwerpt, produceert, levert, installeert en onderhoudt de koelingen volledig in eigen beheer. Hun 18 buitendienstmedewerkers werken sinds 2019 met Connect, de field service oplossing van Sigmax.

Lees deze caseCheck alle cases

Welzorg

De ruim 80 servicemonteurs van Welzorg repareren elke dag zorghulpmiddelen zoals rollators, scootmobielen en rolstoelen. “Connect maakt het mogelijk om onze klanten spoedig te helpen op een zo efficiënt mogelijke manier”, vertelt Sabine Doets, Manager ICT bij Welzorg. Daarbij reserveert en plant Connect (spoed)reparaties en berekent hij de meest optimale routes voor de monteurs. De mobiele applicatie ondersteunt hen bij hun werkzaamheden op locatie.

Lees deze caseCheck alle cases