EMV_betalen_Sigmax

Door de inspectiesoftware van Sigmax kunnen medewerkers van NS, Qbuzz, Arriva, EBS en Keolis nu vervoersbewijzen van reizigers controleren die ingecheckt zijn met hun (contactloze) betaalpas. Een OV-chipkaart is daardoor niet langer nodig. “Een mooie stap in het klantvriendelijker en laagdrempeliger maken van het openbaar vervoer, voornamelijk voor reizigers die er maar af en toe gebruik van maken. Je hebt nu altijd een vervoersbewijs bij de hand in de vorm van je smartphone, betaalpas of creditcard en je hoeft geen saldo meer op te laden” aldus René Bal, Business Unit Manager bij Sigmax.

All-in-one oplossing voor het OV

Voor het inspecteren van betaalpassen gebaseerd op EMV-technologie (Europay, Mastercard, Visa), koos Sigmax voor de veelzijdige handheld PAX A77. Bal: “Met dit toestel kunnen OV-medewerkers niet alleen controleren, maar ook handhaven, in- en uitchecken en binnenkort zelfs pinbetalingen afhandelen in geval van een boete. Een unieke all-in-one oplossing in de OV-markt, waarbij controleurs met maar één toestel op pad gaan”. Omdat de huidige OV-chipkaart nog steeds wordt ingezet naast betaalpassen, ondersteunt Sigmax momenteel beide technologieën totdat de OV-chipkaart is uitgefaseerd in 2025.

Gebruiksvriendelijk, snel en altijd beschikbaar

De afgelopen maanden werkte Sigmax intensief samen met vervoerders om ook de controle van betaalpassen te realiseren. Een complex project, gezien de vereiste certificeringen vanuit de betaalkaartenindustrie. Daarnaast is gewerkt aan een gebruiksvriendelijke user-interface voor controleurs, zodat de nieuwe manier van controleren nagenoeg hetzelfde functioneert als bij de OV-chipkaart. De eerste feedback vanuit gebruikers is positief, waarbij ook de snelheid van de inspecties wordt geprezen. Michel Schipper, Product Owner bij NS: “Bijkomend voordeel voor de NS is dat de software blijft werken in gebieden waar de netwerkdekking af en toe wegvalt, zoals het buitengebied of tunnels. Hierdoor kunnen we vervoersbewijzen van reizigers probleemloos blijven controleren”.

Vervolgstappen

Nu de inspectiesoftware voor bankpassen live is, wordt er samen met vervoerders gekeken naar de vervolgstappen. Op de planning staat het toevoegen van Apple Wallet en de American Express Card als betaalmiddelen, wat het Nederlandse OV voor internationale reizigers aantrekkelijker maakt. Daarnaast wordt reizen met leeftijdskorting toegevoegd als mogelijkheid en wordt in het derde kwartaal van 2023 de OV-pas geïntroduceerd voor reizigers die gebruikmaken van (zakelijke) abonnementen of trajectkaarten.