Gemeente Haarlem voert milieuzone in voor diesel vrachtwagens

Sinds 1 januari 2022 heeft Haarlem een milieuzone tegen vervuilende vrachtwagens. Met de zone wordt de verkeersuitstoot verminderd. Dat is belangrijk voor een gezondere lucht en minder klimaateffect. De volgende stap is dat er in 2025 alleen nog vracht- en bestelauto’s de stad in mogen die geen schadelijke uitlaatgassen hebben.

Het gebruik van vaste en/of verplaatsbare ANPR-camera’s zorgt voor een afsluiting zonder fysieke barrières, zodat een goede doorstoom van verkeer gegarandeerd blijft.

Controle door cameratoezicht 

Om hier controle op uit te voeren staan in de milieuzone 5 vaste  ANPR-camera’s. De camera scant de kentekenplaat van de voertuigen die de milieuzone binnenrijden. Vervolgens beoordelen handhavers op afstand, binnen CityControl, de meegestuurde voertuiggegevens en foto’s van de overtreders. Voertuigen die zijn doorgereden zonder een geldig toegangsrecht, zijn direct zichtbaar in CityControl. Door te handhaven op afstand ontstaat er een continue controle. Informatie over eerdere overtredingen en voertuiginformatie van het RDW zijn hierbij direct inzichtelijk. De overtreder kan zo op afstand gewaarschuwd of bekeurd worden.

Milieuzone dieselvrachtwagens

Vanaf 1 januari tot en met 30 april 2022 krijgen eigenaren van de vrachtauto’s iedere maand een herinnering als een vrachtauto in de milieuzone van Haarlem is gezien met emissieklasse 5 of lager. Vanaf 1 mei 2022 wordt er beboet. Rijden er dan dieselvrachtwagens de milieuzone binnen die niet voldoen aan emissieklasse 6, en is daarvoor geen ontheffing toegekend, dan volgt een boete.

Ontheffingen uitgeven met CityPermit

In sommige situaties is het handig om ontheffingen uit te geven voor voertuigen die niet voldoen aan de toelatingseisen voor de milieuzone. Sigmax faciliteert naast het proces voor de handhaving ook het aanvragen en uitgeven van de ontheffingen voor milieuzones. Met het Digitale loket van CityPermit regelen burgers en bedrijven hun dagontheffing, langdurige of permanente ontheffing voor de milieuzone digitaal. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van DigiD, eHerkenning of eIDAS om burgers of bedrijven zich aan te laten melden.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie ontvangen over onze totaaloplossing voor de milieuzone. Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

     

    Sigmax empowers professionals samen met