Gemeente Alkmaar

Gemeente Alkmaar is trots op een prachtig historisch centrum met vele honderden rijksmonumenten, grachten en een wereldberoemde kaasmarkt. Sigmax helpt de Noord-Hollandse gemeente toegang van voertuigen tot het hart van de stad te controleren.

Intelligent camerasysteem voorkomt aanrijdingen en realiseert kostenbesparingen

Alkmaar vereenvoudigde de toegang tot zijn aantrekkelijke binnenstad. De gemeente controleert nu bij alle ingangswegen toegangsrechten tot het hart van het centrum op basis van herkenning van het kenteken (ANPR). Door na negentien jaar af te stappen van beweegbare bollards in het wegdek, realiseert de gemeente kostenbesparingen en milieuverbetering.

Minutenlang in de file om de stad binnen te rijden. En altijd opletten om schade aan de auto én de inzinkbare paal te voorkomen. Deze nadelen zijn voor voertuigen in de binnenstad van Alkmaar verleden tijd. De gemeente koos namelijk voor CityAccess van Sigmax. Het intelligente camerasysteem verbetert de doorstroming, voorkomt aanrijdingen en laat de gemeente besparen op onderhoud van bollards en inzet van personeel.

Efficiënte weg van overtreding naar boete

Namens de gemeente Alkmaar begeleidde Martin van Stiphout het project. De Stadsregisseur vertelt hoe Sigmax op innovatieve wijze bestaande cameramasten voor surveillance verrijkte met CityAccess voor Automatic Number Plate Recognition (ANPR). “Het nieuwe systeem controleert zelfstandig passerende voertuigen. Beelden van motorrijtuigen die geen ontheffing hebben, worden door handhavers gecontroleerd. Overtreders ontvangen via het Centraal Justitieel Incassobureau een bekeuring op het postadres.”

  • 5de gemeente Noord-Holland
  • 110.000+ inwoners
  • Wekelijkse wereldberoemde kaasmarkt op Waagplein

De beslissing op termijn de complete populatie palen in het wegdek te vervangen, werd genomen in 2012. De implementatie van CityAccess vormt het sluitstuk van een uitgebreid digitaliseringsplan, zegt Van Stiphout. “Deze strategie heeft tot doel stadstoegang en parkeer(beheer) te vereenvoudigen voor bezoekers en ambtenaren. De camera’s voorkomen aanrijdingen met de stalen palen en betekenen voor de gemeente op termijn een besparing”, geeft hij aan. Afgelopen maanden plaatsten Sigmax en de gemeente 14 camera’s van leverancier Connection Systems op 11 plekken in de binnenstad.

Connection Systems plaatste ANPR-camera’s in de Alkmaarse binnenstad die gekoppeld zijn aan CityAccess.

100 procent controle

De ANPR-camera’s registreren sinds 1 februari 2017 alle kentekens die de camera’s passeren. Vervolgens wordt in Sigmax CityAccess geautomatiseerd gecontroleerd of er toegangsrechten bestaan. Privacy van inwoners van de binnenstad en vaste toeleveranciers blijft bewaard. “Als blijkt dat de passant een ontheffing heeft, wordt er geen foto bekeken”, zegt Van Stiphout. “Kentekens zonder toegangsrechten belanden op een aparte lijst. De BOA’s van onze Parkeerservice kijken of de voertuigen hierop inderdaad in overtreding zijn.”

Werken met zo’n digitaal systeem ervaart Van Stiphout als een verbetering. “Het is gebruiksvriendelijk en toekomstbestendig.” De gemeente koos in het aanlooptraject voor Sigmax, na een uitgebreide Europese aanbesteding. “Sigmax wist zich hierin te onderscheiden vanwege hun ervaring met dit soort systemen en de omvang van zulke projecten. In andere steden zie je namelijk kleinere implementaties of zit men nog in een vroeg stadium, ver voor realisatie.”

‘Stel communicatie rond digitalisering centraal’

“Sigmax heeft de aanbesteding serieus aangepakt”, herinnert de Stadsregisseur zich. “De aanbieding  straalde krachtig de wil uit om er iets van te maken.” Diezelfde communicatie, maar dan richting burgers en toeristen, is een belangrijke voorwaarde om dit project tot een succes te maken. “We hebben een strategisch communicatieplan opgesteld waarin vele communicatiekanalen staan beschreven. Als gevolg daarvan zijn er tientallen mediamomenten geweest. Maar het belangrijkste is toch dat mensen ter plekke goed worden geïnformeerd. Dat doen we met digitale bebording langs de weg.”

Na realisatie heeft Sigmax voor BOA’s die in de backoffice met het systeem werken, een training in de techniek verzorgd. Dat zij nu slechts periodiek hoeven te handhaven, heeft een besparing in personeelskosten tot gevolg. Maar belangrijker is dat bezoekers op een gebruiksvriendelijker manier toegang tot de binnenstad verkrijgen en een beter milieu dankzij minder uitlaatgassen door (stilstaande) motorrijtuigen en minder olielekkage door de aanrijdingen met de bollards. De invoer voorkomt bovendien fraude met pasjes die doorgegeven of gekopieerd worden, geeft Van Stiphout aan. “Deze waren niet aan een kenteken gekoppeld.”

Vooruitstrevend product voor een innovatieve gemeente

Sigmax heeft in Alkmaar bewezen een goed systeem te bouwen. “CityAccess is een nieuw product dat past bij onze ambitie om de meest innovatieve 100.000+ gemeente te worden.” Van Stiphout laat weten over het camerasysteem nauwelijks negatieve reacties te ontvangen. “Mensen zijn vooral blij dat er minder aanrijdingen en ongevallen gebeuren. Dat is alvast een mooi resultaat van deze digitalisering.”

Voordelen CityAccess

  • Geen fysieke afsluitingen
  • Realiseer kostenbesparingen
  • Koppeling met databases RDW en CJIB
  • Functionaliteit voor waarschuwen en seponering
  • Eenvoudige aanvraag van ontheffingen

Waarom kiezen voor Sigmax

25

Jaar ervaring

3

Business units

4

Landen actief

360+

Klanten

2

Offices

79

Software Developers

150+

Sigmax Professionals

100%

Empowering Professionals Everywhere

Ontdek Sigmax
Sigmax praktijkcases

Carglass

Vanuit 59 vestigingen en een mobiele service zorgen de servicemonteurs van Carglass dagelijks voor een vakkundige reparatie en vervanging van autoruiten. Om landelijk een snelle service aan klanten mogelijk te maken, digitaliseerde Carglass de serviceplanning en de werkbonnen met Connect.

Lees deze caseCheck alle cases

Gemeente Zaanstad

In Zaanstad kunnen bewoners en bedrijven sinds kort hun parkeerzaken vanuit huis regelen, online of telefonisch. Sigmax hielp de gemeente bij de overstap naar digitaal parkeren, en de handhaving daarop.

Lees deze caseCheck alle cases

Maas International

Om ervoor te zorgen dat klanten dagelijks van hun kopje koffie kunnen genieten, stuurt Maas International BV een 800-tal monteurs en operators op weg om automaten te onderhouden, bij te vullen en waar nodig te repareren. Connect ondersteunt de monteurs en planners optimaal bij deze taak.

Lees deze caseCheck alle cases

Saval

Voorheen planden de monteurs van brandbeveiligingsspecialist Saval zelf hun route en hielden met de hand inspectierapporten bij. Nu gaat alles digitaal met de softwareoplossingen van ORTEC & Sigmax Field Service Solutions.

Lees deze caseCheck alle cases