Losse notitieblokjes zijn verleden tijd

Steeds meer gemeenten handhaven informatie gestuurd. De verkregen informatie wordt echter nog vaak handmatig en versnipperd vastgelegd. Als het gaat om bijvoorbeeld verdachte voertuigen, groepen hangjongeren of hondenoverlast zijn notitieblokjes en losse Excel lijstjes eerder standaard dan uitzondering. Dat bemoeilijkt een goede informatiedeling tussen teams, leidinggevenden en/of coördinatoren.

Door informatie gestuurd te handhaven in CityControl is de ingevoerde informatie niet alleen voor de handhaver zelf, maar ook voor het team en leidinggevenden direct inzichtelijk. Informatie wordt eenvoudig vastgelegd en probleemgebieden worden gericht gemonitord. Daarnaast wordt, met de sturing op data, handhaving gericht ingezet op plekken waar dat het hardst nodig is. Zo worden de capaciteit en de mogelijkheden van het team beter benut.

1. Genuanceerder en completer beeld van mogelijke overlast

“Handhavers zijn de oren en ogen van de gemeente” is een vaak gehoorde uitspraak. Met Informatie Gestuurd Handhaven (IGH) in CityControl is op basis van feiten inzichtelijk wat er speelt binnen de gemeente. Daarbij is het ook mogelijk om signalen vast te leggen van situaties die wel in orde zijn. Zo ontstaat een veel genuanceerder en completer beeld van (mogelijke) overlast, waardoor vervolgacties beter worden ingeschat.

2. Gerichte monitoring van hotspots

Binnen een handhavingsteam zijn eventuele probleemgebieden binnen de gemeente meestal bekend. Echter, harde cijfers over deze ‘hotspots’ ontbreken vaak, terwijl deze wel relevant zijn voor de besluitvorming en vervolgacties. Door de hotspots in te richten in de Backoffice van CityControl ontstaat een duidelijk beeld van de overlast en wordt tevens de impact van handhaving zichtbaar. CityControl werkt hierbij met GPS gestuurde signalen die handhavers automatisch attenderen als ze een hotspot gebied betreden. In drie klikken legt een handhaver zijn beoordeling snel een eenvoudig vast.

3. Direct terugkoppeling op beleid

Met CityControl worden de speerpunten uit het beleid of handhavingsuitvoeringsprogramma één op één ingericht in de applicatie. Elke rapportage biedt op die manier een directe terugkoppeling op het beleid van de gemeente. Dit bespaart niet alleen veel handmatig uitzoekwerk, maar zorgt ook voor continue monitoring en bijsturing van acties en besluiten.

Handhaaft uw gemeente al informatie gestuurd?

Meer dan 100 gemeenten werken inmiddels informatie gestuurd met CityControl. Van gemeenten met enkele handhavers tot steden als Amsterdam en Utrecht.

    Benieuwd wat Sigmax voor uw gemeente of organisatie kan betekenen? Onze adviseurs komen graag bij u langs voor een vrijblijvende demo. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

    Brochure ontvangenVrijblijvend adviesgesprekOfferte aanvragen