News

Leuven krijgt fietsportaal naar Nederlands model

Het Vlaamse Leuven maakt het eigenaren eenvoudiger een weggenomen fiets of scooter terug te vinden. Op basis van Sigmax CityControl en PerfectView ontwikkelt de stad een nieuwe website waarop door handhavers afgevoerde vervoersmiddelen worden getoond.

De stad Leuven laat de nieuwe website ontwikkelen naar Nederlands model. Meerdere Nederlandse klanten van Sigmax CityControl gebruiken een dergelijke website om eigenaren zelf te laten speuren naar de tweewieler die na terugkomst van een reis of bezoek niet meer op de oorspronkelijk geparkeerde plek stond.

Door het opzetten van www.verlorenofgevonden.be kaart Leuven het probleem aan dat slechts weinig door handhavers opgehaalde fietsen terugkeren bij de eigenaar. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat veel fietsbezitters niet weten dat de fiets is weggehaald. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de periode van de op de fiets aangebrachte label ter herinnering van verplaatsing is verlopen.

In Vlaanderen bestaat een centrale website voor gevonden fietsen (www.gevondenfietsen.be) maar dit platform wordt volgens nieuwssite De Standaard niet langer onderhouden door de provincie Antwerpen. Met een website gekoppeld aan Sigmax CityControl en PerfectView CRM kunnen eigenaren hun scooter of fiets terugvinden door te zoeken op merk, type, kleur en vermissingsdatum. In Nederland wachten via www.verlorenofgevonden.nl momenteel zo’n 30.000 weesfietsen op terugkeer naar de eigenaar.

Sigmax BikeControl CityControl label handhaving enforcement

Sigmax praktijkcases

Gemeente Utrecht

Utrecht is de eerste gemeente die een volledig digitaal handhavingssysteem voor de fiets in gebruik heeft genomen: BikeControl. In het hele traject stond lean denken en met een duidelijke visie toewerken naar een integrale, aaneengesloten keten centraal.

Lees deze caseCheck alle cases

Stad Leuven

“We weten nu precies: die specifieke fiets staat daar. Zouden we dit systeem niet hebben, dan zouden we in het depot fietsen met de hand nog steeds zelf moeten opzoeken. Het was een huzarenwerk om binnen een jungle van tweewielers een bepaalde fiets ertussenuit te halen.”

Koen Wouters, hoofdcommissaris Leuven

Lees deze caseCheck alle cases
Sigmax empowers professionals samen met